Jdi na obsah Jdi na menu

Oslavy stého výročí

MORAVSKÝ NÁRODNÍ KONGRES
Nám. Karla IV. 24, 628 00 Brno, MORAVA
Prohlášení MNK k oslavám stého výročí vzniku Československa


     28. října uplyne 100 let od právně problematického vzniku Republiky Československé. Samospráva korunních zemí, jejich hospodářská vyspělost a na svou dobu značný rozsah demokracie v Rakouském císařství nezavdával důvod k jeho rozbití. Ani sami „mužové října 1918“ zpočátku neuvažovali o vzniku samostatného státu; o republice už vůbec ne. Dovedli však využít chaosu první světové války.


     Vznik Republiky Československé podstatně urychlil čechizaci Moravy, započatou v době tzv. národního obrození vzepětím českého a německého nacionalismu v počátcích 19. století. Za uplynulých sto let od vyhlášení RČS se Moravě a jejím obyvatelů dostalo jisté odměřené dávky samosprávy jen po dobu něco málo přes deset let v řízené demokracii „první republiky“. Soustavné znásilňování moravské historie, tradic a samosprávy pokračuje i za současné České republiky.


     Z pohledu těchto skutečností se Moravanům jeví rozsah a způsob oslavování vzniku státního útvaru, který po dobu své 75leté existence prošel několika územními změnami, častými úpravami názvu, dvojí okupací, protektorátním a totalitním zřízením a nakonec demontáží v roce 1992, jako nepřiměřený.
 

V Brně, 22. října 2018