Jdi na obsah Jdi na menu

HLEDÁNÍ HRDINŮ.....

Hledání hrdinů....

 

     Poslední čtvrtstoletí se v zemích České republiky, Čechách, Moravě a Slezsku šíří podivný „folklór“. Vždy začátkem května na výročí osvobození od Nacistického Německa se začíná omílat mantra „o hrdinné Americké armádě“ která osvobodila jihozápadní Čechy, jako by osvobodila div ne celé Československo. O tom, že Slezsko, Moravu a většinu Čech osvobodila Sovětská armáda se v lepším případě mlčí, v horším případě se objevily dokonce stupidní názory, že prý nás Sověti okupovali.

     Letos je to dokonce umocněno z prstu vycucanou bajkou o údajných agentech ve Vrbětickém areálu se sedmiletou prodlevou a zrovna, jako na potvoru ve chvíli, kdy se rozhoduje o dostavbě elektrárny Dukovany a vakcíně Sputnik. Pak je tady ještě verze, že Rusko chytilo dva americké agenty, kteří prý měli z Washingtonu rozkaz spáchat vraždu na běloruského prezidenta. Aby se prý odvedla pozornost od této provařené operace, narychlo poskoci USA vymysleli bajku o ruských agentech ve Vrběticích.

     Určitým způsobem se to vše dá trochu pochopit, poněvadž zkušenosti s čtyřicetiletou vládou Komunistů a srpen 1968, včetně toho, že za Socialismu se naopak „zapomínalo“ na podíl Američanů, vytvořil jistou averzi hlavně vůči Rusku a současná válkychtivá proamerická propaganda dělá vše proto, aby se „ovčan v protektorátě česko“ dověděl jen „ty správné informace“ kdy mladá generace od třiceti let výše už neví, co se dříve doopravdy dělo, takže jsou snadným terčem. Měli bychom si ovšem uvědomit ve vší úctě k těm, kteří za naši Svobodu položili své životy, že podle údajů, Američanů padlo 116 a Sovětů přes 140 000. Myslím, že není víc co dodat. Zdá se, že žijeme v podivné trapné šaškárně, kdy jsme jen otočili hlavu o 180 stupňů a poslušně kýváme na tu momentálně ideologicky a politicky „správnou stranu“.

     Jedna věc je však ještě horší, než toto evidentní překrucování jasné historie. Je to to, že zapomínáme VLASTNÍ MINULOST. Hledáme hrdiny v cizině střídavě na Východě či na Západě, ale zapomínáme na SEBE SAMÉ. MÁME SVÉ HRDINY!!!

vlajka-morava.pngvlajka-slezska.jpg

     14 března 1939 se ve večerních hodinách v moravsko-slezském Frýdku-Místku 250 vojáků 3.praporu 8.pěšího pluku Slezského pod velením kapitána Karla Pavlíka postavilo na odpor Německé armádě obsazující zbytek Československa. https://www.youtube.com/watch?v=mKwOT6aIkHA Než jim došly náboje, bylo prý na německé straně téměř 20 mrtvých, zatímco naši měli dva až tři lehce raněné. Toto bylo jediné ověřené místo, kde jsme se postavili německým okupantům na odpor. Stačí zadat do vyhledávače termín například „Czajánkova kasárna“ a objeví se zjevně médii přehlížené a zjevně zamlčované informace. Je s podivem, že se neustále mluví o tom, jak nás kdo jiný osvobodil, ale zcela se mlčí o tom, že jsme se, byť omezeně bránili sami. PROČ ASI??? I ti Komunisté natočili o tomto incidentu alespoň, byť ke svému obrazu upravený film „Neporažení“. Tak proč se dnes mlčí a tupě klaní Západu? Přitom potenciál jsme rozhodně měli. V září 1938 nás počtem Německo sice převyšovalo, ale co se týká kvality zbraní, byli jsme s výjimkou letectva minimálně na srovnatelné úrovni. Navíc naše šance zvyšovala téměř dokončená linie pohraničních opevnění. Byli jsme sice pod nátlakem Anglie a Francie, obklopeni Německem, Maďarskem a Polskem, ale přesto jsme šance měli. Rozhodně větší, než Poláci, kteří nám vyhrožovali, zneužili naší situace a obsadili Těšínsko a později sami doplatili na svou vypočítavost a na koních a šavlemi museli čelit německým tankům a letadlům. A že třetina obyvatel Československa byli Němci? Švýcarsko mělo téměř polovinu občanů německé národnosti a přesto celou válku stálo připraveno na hranicích. Jeden z největších Moravanů z Hodonína, bývalý prezident Masaryk nás dobře připravil a dodal nám hrdost a sebeúctu. Kdyby se září 1938 Masaryk dožil, věřím, že nejen My, Moravané, ale ani Češi by nekapitulovali a našli by ztracenou odvahu a bránili se společně s Námi. Bohužel Masaryk se nedožil, Češi ztratili odvahu a My ve Frýdku-Místku už jsme to nevytrhli. A tak od té doby všichni spoléhají tu na Východ tu na Západ, že je zachrání. Jenže pamatujte....KDO VÁS ZRADIL JEDNOU, ZRADÍ VÁS I PODRUHÉ. Hledáte-li pomocnou ruku, NAJDETE JI NA KONCI VLASTNÍHO RAMENE.....

     Kdybychom se bránili, vážili bychom si sami sebe, nemuseli bychom obdivně vzhlížet do ciziny a čekat, kdo bude náš hrdina. MY SAMI BYCHOM BYLI SVÝMI HRDINY.

     Problém je asi v lokalitě. Frýdek-Místek je moravsko-slezské město. Zatímco kapitulantská Praha poslušně se hrbící střídavě před každým Němcem, Rakušanem, Angličanem, Američanem, či Rusem je uprostřed Čech. Jistě v oné vojenské posádce byli patrně i Češi, ale je zvláštní, že jediná obrana probíhala na Moravě.

     Podobnou situaci jsme už v historii zažili, kdy dle legendy v bitvě na Bílé hoře Češi odešli a nechali napospas osudu bojující moravský oddíl u letohrádku Hvězda.

historicka_moravska_vlajka.png

A rovněž v srpnu 1968 pouze kasárna v moravském Holešově se vzepřela Sovětům.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/vzepreli-se-rusum-porazila-je-normalizace-elitni-vysadkare-p/r~4fa1e0ae4bf311e9b6a9ac1f6b220ee8/?utm_source=volnyHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=default&utm_term=position-1&utm_campaign=Aktualne&redirected=1556216218

vlajka-morava.png

     Zvláštní, u každého odporu a obrany státu vždy figuruje nějak Morava.

     A další zajímavost……parašutisté skupiny Antropoid a členové ostatních výsadků zapojených v likvidaci Heydricha.

   -Jozef Gabčík – narozen 8. dubna 1912 v Poluvsie na Slovensku

   -Jan Kubiš – narozen 24. června 1913 v Dolních Vilémovicích na Moravě

   -Josef Valčík – narozen 2. listopadu 1914 ve Smolině u Valašských Klobúk na Moravě

   -Adolf Opálka – narozen 4. ledna 1915 v Rešicích na Moravě

   -Josef Bublík – narozen 12. února 1920 v Bánově na Moravě

   -Jan Hrubý – narozen 4. března 1915 v Kunovicích na Moravě

   -Jaroslav Švarc – narozen 11. května 1914 ve Velkém Újezdě na Moravě

   -A odkud byl zrádce Karel Čurda?-narozen 10 října 1911 ve Staré Hlíně v Čechách

     Zvláštní náhody. Co si o tom myslet? To samozřejmě neznamená, že všichni Češi jsou zrádci a všichni Moravané a Slezané pouze hrdinové. Nemůžeme zevšeobecňovat. Jistě se najdou různí lidé na obou stranách. Nicméně tyto náznaky o něčem svědčí. Morava vždycky byla odhodlána k větší oběti než Čechy. Ať ekonomické, pracovní či odhodlání bránit svou zemi. A Praha byla vždy spíše pro kapitulaci, taktizování, chytračení, kličkování a nějaké ty drobné podvůdky.

     Když jde o sport, slyšíme jen velkohubé výkřiky „Kdo neskáče není Čech“ nebo „Zlý Brusel a EU nám ubližuje. Musíme chránit české zájmy, Česká televize, České dráhy, nakupujem hezky česky“ slabomyslné soutěže typu „česko hledá superstar“, „co nato Češi“ atd. Když ovšem jde do tuhého, Češi se tak nějak stáhnou do poraženecké pozice a kaštany z ohně musí tahat Moravané.

     Vůči Moravě se Čechy chovají, jako by neexistovala a když náhodou se Morava ozve, Čechy se cítí hrozně ukřivděně. „co si to ta Morava vůbec dovoluje?“ Češi se k Moravě chovají stejně, jak oni tvrdí že se EU chová k nim. Zatímco ovšem jim to od EU vadí, své chování vůči Moravě jim jaksi nedochází. Je to jako v tom vtipu….po Václaváku běží žena a křičí „Pane policajt, okradli mne“. „A co vám vzali?“ ptá se policista.  „Nákupní tašku“ „A co jste v ní měla?“ „Přece třicet peněženek!!!“. Co dodat????

     Už zmíněný T.G. Masaryk velkoryse ustoupil od prezentace Moravy a propagoval národ „Československý“ tedy Čechy a Slováky. Založil Československo hrdé a odhodlané se bránit Němcům. Přitom ovšem Československo bylo tvořeno zemí Českou, Moravskoslezskou, Slovenskou a Podkarpatskou Rusí. Masaryk zdůrazňoval….“Moravská otázka je a bude opět zkušebním kamenem české politiky. Je žádoucí, aby byl Moravě zachován její specifický ráz, aby se jí dostalo rozsáhlé autonomie, nejen politické, ale i kulturní. „ Až komunisté 1949 zrušili zemské zřízení a zavedli zvrácené chápání „pouze Čech a Slovenska“ kdy Morava měla být jen nějaká podivná „krajová anomálie“. Současná demokratůra tuto křivdu neodstranila.

     Vztah Čechů a Moravanů připomíná soužití dvou bratrů v jednom domě. Jeden bratr pracuje, platí účty a brání dům před zloději. Druhý bratr se válí v posteli, kouří, pije a pouští do domu cizí neznámé lidi, kteří občas něco ukradou. Přitom se ovšem ten druhý chová arogantně a přezíravě vůči prvnímu bratrovi, který ho obětavě stále tahá z bryndy.

     Podivná příchylnost Čechů k cizině, zvláště Němcům, kteří je na oplátku chtěli vyhladit, je zarážející, v porovnání s arogancí vůči sousedním a blízkým Moravanům, kteří je naopak vždy nezištně tahali z maléru.

     Musíme si uvědomit DVĚ VĚCI Za prvé-je nutno respektovat jiné národy, jinak nemáme právo požadovat, aby druzí respektovali nás,.....tedy Češi musí překonat svou aroganci a začít opět respektovat Moravany a Slezany, jinak nemají právo žádat, aby je respektovali Němci Francouzi či jiní... a Za druhé-naučit se sebeůctě, tedy když na nás křikne nějaký Němec, Rakušan, Rus, Angličan či Američan, tak se neshrbíme poníženě jak zpráskaný pes, ale sebevědomě s ním budeme jednat jako rovný s rovným, anebo s ním vyrazíme dveře.

     Prostě nejdříve narovnat vztahy u nás doma „uvnitř vlastní rodiny“ a pak narovnat vztahy směrem k jiným zemím, národům a svazkům jako např. Evropská Unie.

 

Jinudy cesta nevede!!!

 

Jan Mička