Jdi na obsah Jdi na menu

Akce 4. 8. 2019

 

Čtvrtého srpna 2019 uspořádali přátelé Kruhu rodů Moravy a Slezska a Slovanských Občin Moravy a Slezska už třetí setkání na památné hoře Radhošti. Akce se konala v půli cesty mezi Pustevnami a rozhlednou Cyrilka. 

Zahájení proběhlo Slovanskou hymnou. Následovala píseň Kruhu Moravy a Slezska: Moravěnka rodná. Poté proběhlo vyprávění o památné hoře Radhošť, báseň o bohu Radhostovi, písně a básně opěvující Valašsko. Zahájení ukončili přátelé Kruhu rodů Moravy a Slezska starou a snad i budoucí moravskou hymnou - MORAVO, MORAVO.

-Pak následovala druhá uvítací část, ve které za Občinu Třinec pozdravil a s odpoledním programem přítomné seznámil Josef Endrych.

Po obědě byl  realizován vlastní program skupin:

-Ve skupině Kruhu přátel Moravy a Slezska  to bylo zejména setkávání s občany a  vyprávění si o slavné historii Moravy a Slezska.

-Se skupinou Slovanských Občin proběhly Chorovody-Rodovody, kterých se mohli zúčastnit všichni zájemci a následně pak Slovanský Obřad na oslavu Letního dne Boha Peruna.

Počasí nám přálo a řada okolojdoucích turistů zvědavě sledovala naše dění, případně si i někteří vyžádali bližší informace. Tak zase napřesrok........

      slovanska_hymna.png

detail.png